torsdag 10. oktober 2013

Oppmåling av mønster

Slik måler du opp mønster. 

Her kommer noen tips til hvordan du bør måle opp og klippe ut mønster. Her er det lett å gjøre feil så jeg håper mine husmortips kan komme til nytte. 



1. Følg trådretningen:
Legg mønsteret på stoffet slik at det følger trosretningen. Ser du ikke trådretningen, så kjenn på kanten av stoffet. Glir fingeren lett over er det trådretningen, stritter det i mot og trekker seg ut er det mot trådretningen. 

2. Mål opp avstand fra kanten av stoffet til midten på mønsteret:
Legg mønsteret inntil kanten av stoffet. Mål opp fra midten av mønsteret og ut til kanten, slik at du får jevn avstand fra kanten til midten fra topp til bunn. 

3. Nål opp fra venstreside: start med å sette nåler på venstreside, deretter toppen, høyreside, hjørner og til slutt i bunn. Glatt på stoffet hele tiden slik at det er jevnt. Hjørnenålene settes på skrå. Ha ca 10 cm mellom nålene. 

4. Klipp med jevne, lange klipp og la saksen gli fremvover. Klipp med kortere tak i buen. Pass på at saksen er skarp og den bør ha et bøyd håndtak. Bladet på saksen bør være 18-20 cm. Til tykkere stoffer litt lenger. 

5. Merk av alle hakk til sammensting før du fjerner mønsteret fra stoffet. Bruk et skredderkritt, men pass på å sett merker på steder som ikke vises på det ferdige plagget. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar